Az éghajlatváltozás hatásai 2021-ben

A klímaváltozás hatásai folyamatosan egyre kézzel foghatóbbá válnak. Különösen igaz ez a szélsőséges időjárási viszonyokra nézve. Európában a tavalyi évben számos területen és módon jelentkeztek következményei.

Az egyre gyakoribb és intenzívebb szélsőséges időjárási viszonyok megmutatkoztak többek között Belgiumban és Németországban, ahol halálos áldozatokkal járó óriási árvizeket lehetett tapasztalni. Az egyik német faluban jelentkező 10 méteres vízállás még soha nem tapasztalt méretű volt.

Európa másik részén, Görögországban ugyanakkor az erdőtüzek pusztítottak. Az éghajlatváltozás drámai szinten erősíti az efféle esetek előfordulását és mértékét.

Az emberi szervezetre egyik legjelentősebb klímaváltozási hatással a hőhullámok bírnak. 2021 nyarán az olaszországi Szicíliában 48.8 fokot mértek. Ugyanakkor nem szükséges ilyen intenzitású hőhullám ahhoz, hogy veszélynek tegye ki a lakosságot, kiemelten a szív és érrendszer problémákkal küzdőket és az időseket.

Tovább olvasható az alábbi cikkben: https://hu.euronews.com/2021/12/21/arvizek-erdotuzek-klimacsucs-glo-balis-felmelegedes-2021-ben

Oldalmegtekintések száma eddig: 23508